maandag 28 november 2011

Van de mol en de begrafenis...

* Iedereen die moeite heeft met een foto van een dood dier kan beter niet verder lezen/kijken*

Woensdag tijdens het hond uitlaten vond Leon een dode muis (dat dacht hij).
Hij pakte hem keurig op met een hondepoepzakje (de afvalemmer met zakjes dispenser stond er naast) en kwam bij mij. Bij nader inzien bleek het een dode mol te zijn.
Omdat je die niet elke dag ziet vond ik het een goed idee om hem mee naar huis te nemen, zodat we hem eens beter konden bekijken. (Ik vind dat zelf ook erg interessant, de natuur en alles wat daarbij hoort...)
Dus hebben we de mol bekeken, een paar foto's gemaakt en informatie opgezocht op internet.

Onderweg zei Leon al dat hij hem wilde begraven in de tuin, dus donderdag was de begrafenis*.

Een 'kistje' van een oude pizza doos gemaakt (bekleed met stukje keukenrol en watten) en een lichtje op het graf van een oude olijvenpot met waxine.
Hieronder volgt een foto verslag.

Een gat graven in de tuin

De mol in het pizzadoos-kistje


Het kistje gesloten

Kaarsje voor de mol
* Een tijdje geleden was de oma van een klasgenootje overleden. De juf had toen verteld dat als iemand overlijdt ze naar de Hemel gaan enz.
Leon vertelde daar meteen over toen hij de mol had gevonden.
Ik vond dat hij het heel goed onder woorden wist te brengen (voor een kind van 5), dus leek hij mij een goed idee om dit te doen. Ook omdat Leon nog nooit een begrafenis heeft meegemaakt.

Ik hoop dat jullie dit niet een gekke of aanstootgevende post vonden, maar zo gaan we hier thuis met dingen om. Er zijn leuke en minder leuke dingen in het leven en op deze manier kan Leon daar alvast een beetje ervaring mee opdoen.

Ik wens iedereen een fijne week.

Groetjes, Anne-Marie

PS: nog even over de takken van zaterdag: ik heb ze laten drogen, daarna flink geborsteld met een staalborstel om alle losse stukjes te verwijderen en daarna met een restje witte grondverf geschilderd (waterbasis).

7 opmerkingen:

 1. Ik vind het helemaal prima als kinderen op zo'n manier stap voor stap geconfronteerd worden met de minder leuke kanten van het leven. Ik vind ook dat er niets mis is met het tonen van jouw/jullie manier van opvoeden; ieder heeft zijn eigen ideeën daarover en zolang men respect heeft voor de verschillen tussen mensen (en dus ook hun ideeën), kunnen we misschien nog wel wat van elkaar leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Anne-Marie,
  Ik vind dit juist een bewonderenswaardige manier, hoe jullie hier mee om gaan. Helemaal niet gek of vervelend. Dode dieren horen bij het leven en ook mensen gaan een keer dood. Gelijk had je om dit lieve molletje mee naar huis te nemen, hem goed te bekijken en informatie op te zoeken. En tot slot een prachtige begrafenis... helemaal goed en mooi...
  Fijne maandag,
  lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit behoort helaas ook bij het leven hé ! Beter een vreemde mol dan een eigen huisdier om te beginnen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi!
  ah, wat een poepie was dat! Je hebt heel goed het aanpassen gebruikt ;)Jaja, we hebben zeker wel wat geleerd daar! Nee, super zoals je dat gedaan hebt. Je hebt er in ieder geval veel tijd in gestoken om er een waardige begrafenis van te maken. En Leon vergeet dit niet meer!


  Volgende week zal ik even een datum prikken om af te spreken voor een bakkie, want deze week zit ik propvol.
  ps...kijk je nog even bij mijn nieuwe "winkeltje" zie knop op mijn blog.
  Ben benieuwd wat je er van vindt!

  groetjes christel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat jullie dat heel 'mooi' hebben opgelost ....dit hoort bij het leven ....

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind het een super post joh, al krijg ik zelf een sik van mollen, aangezien mijn hele tuin ondergraven wordt, maar dit is wel de manier om voor kinderen dit te leren, goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anne-Marie, wat een goed idee zo, om de mol te begraven. Een goed leermoment voor je zoontje! Goed voor later! Wat heb je een leuke blog!!! Mooie creaties zie ik voorbij komen!
  xxx
  Dutch Tulip
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je mijn blog bezoekt, ik vind het leuk als je hier een reactie achterlaat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...